Doña Quichotte
Bewegende Verbeelding
Cinemagica – meer informatie over de phenakistiscoop

Cinemagica laat je genieten van een aantal animaties-avant-la-lettre. De act bestaat uit een serie phenakistiscopen. Deze bestaan uit een houder met daarop een ronde schijf met daarop een aantal logisch opeenvolgende tekeningen, gescheiden door smalle spleten. Laat je de schijf voor een spiegel draaien en bekijk je door de voorbijkomende spleten de reflectie van deze beelden, dan zie je een beweging ontstaan. Dit komt door het fenomeen van de gezichtstraagheid (of lichtnawerking) waarbij een beeld nog een korte tijd op het netvlies van je oog blijft hangen. Dit is goed te merken als je even in een heel felle lamp kijkt en daarna je ogen dicht doet: de lichtvlek werkt nog na op je netvlies. Op dit fysische verschijnsel baseerde de Belgische natuur- en wiskundige Joseph Plateau rond 1832 zijn uitvinding.
‘Phenakistiscoop’ is een Griekse term en betekent ‘gezichtsbedrieger’ of ‘vals beeld’.
In de act Cinemagica zijn phenakistiscopen te zien uit verschillende tijden: 19de, 20ste en 21ste eeuw.

Als je meer wilt weten over de hele vroege cinema (pre-cinema) dan kun je ook kijken op www.luikerwaal.com.

struisvogeljacht.gif