Doña Quichotte
Bewegende Verbeelding
Keijenberg Open

Landhuis De Keijenberg op het gelijknamige landgoed in Renkum werd eenmalig voor korte duur opengesteld voor het publiek. Het in 1820 gebouwde monumentale huis was tijdens deze periode het centrum van een multimediaal project van kunstenaar Liesje van Tuijl.

In het kader van het Jaar van de Historische Buitenplaatsen laat ze in opdracht van de Renkumse stichting voor Kunst en Landschap Scarabee de geschiedenis van het landhuis en zijn bewoners herleven. Door middel van beeld en geluid keren de mensen en dieren die in de geschiedenis van het huis een rol speelden terug en worden het verleden en het heden op een vaak verrassende wijze met elkaar verbonden en tot leven gebracht.
Multimediakunstenaar Liesje van Tuijl wil met haar project een deel van de geschiedenis en het voormalige gebruik van het landhuis laten herleven en bezoekers wijzen op opmerkelijke historische details in het interieur. Ze maakte daarvoor een routing die langs en door bijzondere plekken in het huis voert. Zo bevat de wand van een vertrek op de benedenverdieping een zeven meter brede schildering van een arcadisch landschap. Met een geluidskunstwerk wekt Van Tuijl dit landschap met herders, honden, vissers en een wandelend paartje tot leven.

In de voorname eetzaal laat ze door middel van onder andere projecties een maaltijd plaatsvinden en in andere zalen vestigt ze de aandacht van de bezoeker op opvallende historische elementen in het interieur, waaronder fraai stucwerk en imposante spiegels. Op een balkon, te zien vanaf de buitenzijde van het landhuis, worden toepasselijke gedichten gelezen door onder andere de Renkumse dorpsdichter Patty Scholten. In de schuur van Staatsbosbeheer naast het landhuis, waar een hapje en drankje worden geserveerd, neemt Van Tuijl de bezoeker opnieuw mee naar het huis en zijn interieur.